Mindre version av Krekola Trafikskolas runda logotyp

Riskutbildning

Riskutbildning Del 1 & 2 för både bil och MC

Vi på Krekolas Trafikskola erbjuder dig som är elev hos oss likväl dig som utbildar dig privat möjligheten att gå bägge riskutbildningarna via oss.
Vi erbjuder Riskettan Bil och Riskettan MC som hålls i våra lokaler på Krekolas Trafikskola i Eskilstuna. Halkbanan samt Risktvåan MC utförs ute på vår anläggning som ligger på GTR Motorpark strax utanför Eskilstuna,

Välkomna!

Riskutbildning Del 1 Bil

Riskettan är den första delen av två riskutbildningar som är obligatoriska. Vi har utbildningar regelbundet som du genomför i lektionssalen på Krekolas trafikskola. Max antal deltagare per kurstillfälle är 16 personer så boka in din utbildning i god tid.

Del 1 omfattar alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Riskettan måste vara genomförd och giltig innan du gör kunskapsprov och körprov.

Riskettan ger dig kunskap om – och insikt i – hur alkohol, andra droger och trötthet samt andra beteenden och faktorer kan påverka körförmågan. Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas.

Utbildningens längd är 180 min exkl. raster. Kom ihåg att du måste uppvisa giltig legitimation när du går Riskettan.

Välkommen till Riskutbildningens del 1 för bil på Krekolas Trafikskola i Eskilstuna.

Boka din Risketta här

Klicka dig vidare för att se när det finns lediga platser för Riskutbildning del 1 bil.

Riskutbildning Del 2 Bil

Denna del kallas även för Halkbana och är den andra delen av de obligatoriska riskutbildningarna för bil. Vi har vår egen halkbana ute på GTR Motorpark. Där kommer du som är elev hos oss att utföra din Riskutbildning del 2 för bil (halkbana).

Du som kör privat är givetvis också välkommen att boka din utbildning hos oss på Krekolas Trafikskola. Tänk på att boka in denna del av utbildningen när du verkligen är redo för den.

Du måste kunna behärska bilen och manövreringen på ett självständigt vis, är du osäker kan du alltid rådfråga din privata handledare eller en trafiklärare. Vårt råd är att Riskutbildning del 2 skall utföras i slutet av din utbildning.

Riskutbildning del 2 (halkbana) är den andra delen av de två riskutbildningar som är obligatoriska för dig som elev och måste vara gjorda innan kunskapsprov och körprov.

Riskutbildning del 2 är en utbildning där du får uppleva riskfyllda trafiksituationer i en trygg miljö. Du får prova på din egen körförmåga samt bilens egenskaper och begränsningar på olika väglag.

Viktigt inför utbildningen på halkbana:

  • Du måste kunna uppvisa godkänd och giltig legitimation.
  • Du måste kunna behärska bilen på ett säkert och rutinmässigt sätt för att kunna genomföra utbildningen.
  • Samling på trafikskolan och gemensam färd till banan om vi inte kommer överens om annat.
  • Utbildningen är giltig i 5 år efter att du blivit godkänd.
  • Utbildningstiden är 180 min.

Risktvåan måste vara genomförd och giltig innan du gör kunskapsprov och körprov.

Välkommen till Riskutbildningens del 2 för bil på Krekolas Trafikskola i Eskilstuna.

Vill du boka in dig på halkbana?

Riskutbildning del 2 bil även kallad halkbana.

Riskutbildning Del 1 Mc

Den obligatoriska utbildningen är specifikt inriktad på motorcykel och omfattar två delar. När du gör ditt kunskapsprov och körprov för behörighet A1, A2 och A måste du ha gjort riskutbildningens båda delar.

Tänk på att riskutbildning för personbil (behörighet B) inte kan tillgodoräknas för MC-utbildningen. Denna del lyfter fram risker som är speciella för motorcyklister och ger teoretisk kunskap om beteenden som är riskfyllda.

Skälet till att utbildningen har kommit till är att olycksutvecklingen bland nyblivna körkortstagare är så kraftig att samhället måste göra något för att vända olyckssiffrorna rätt igen.

Vi hoppas och tror därför att denna utbildning ska hjälpa dig att ”tänka efter före” så att du på ett säkert sätt kan njuta av många härliga mil på din motorcykel utan att vare sig du eller någon annan kommer till skada.

Hela kursen är 180 min exkl. raster och vi håller till i vår teorilokal på trafikskolan. Vi kommer att genomföra en mängd olika övningar där du får möjlighet att fundera över din egen inställning till motorcykelkörning och trafiksäkerhet.

Det är med andra ord upp till dig själv och ditt eget engagemang hur mycket du och dina kurskamrater ska få ut av kursen. Stor vikt kommer att läggas vid att reflektera och diskutera kring olika riskbeteenden i trafiken och du blir godkänd genom ditt aktiva deltagande. Kom ihåg att du måste kunna uppvisa giltig legitimation när du går Riskettan MC.

Välkommen till Riskutbildningens del 1 för MC på Krekolas Trafikskola i Eskilstuna.

Boka Riskettan för mc

Klicka dig vidare för att se när det finns lediga platser för Riskutbildning del 1 MC.

Riskutbildning Del 2 Mc

Denna del kallas även Risktvåan MC. Vi kör denna utbildning ute på GTR Motorpark vilket gör den till en fantastisk upplevelse. Utbildningen är mest praktisk, det vill säga att vi är ute på banan och gör diverse övningar, men den innehåller även lite teori.

Att vi är ute på banan betyder inte att du kör hela tiden. En stor del av tiden går åt till diskussion och reflektion. Den gör dig medveten om riskerna med motorcykelkörning, om vanliga olyckssituationer och farliga beteenden.

Du får prova på att köra i olika situationer och hastigheter och upptäcka både dina egna och motorcykelns begränsningar. Vi hoppas att denna utbildning ska hjälpa dig att ”tänka efter före” så att du på ett säkert sätt kan njuta av många härliga mil på din motorcykel utan att vare sig du eller någon annan kommer till skada.

Tänk på att detta är en riskutbildning och ingen färdighetsträning. Det betyder att du förväntas kunna köra motorcykel på en nivå som motsvarar körprovet – det är också därför som kursen ligger i slutet av utbildningen.

Uppfyller du inte kraven finns det risk att du inte får fullfölja kursen eftersom säkerhetsrisken då blir för stor för både dig själv, övriga kursdeltagare och personal.

Kom därför väl förberedd till kursen. Vi tillhandahåller all utrustning du behöver för att genomföra kursen, såväl när det gäller fordon som personlig skyddsutrustning, i den mån storlekar finns.

Vill du använda egen utrustning går det bra men tänk på att du då själv ansvarar för den. Våra försäkringar täcker bara skador på våra fordon och vårt material. Tänk också på att det är din lärare som avgör om utrustningen uppfyller våra säkerhetskrav.

Utbildningens längd är 240 min exkl. raster. Kom ihåg att du måste kunna uppvisa giltig legitimation när du går Risktvåan MC.

Välkommen till Riskutbildningens del 2 för MC på Krekolas Trafikskola i Eskilstuna.

Vill du boka in dig på Risktvåan mc?

Riskutbildning del 2 MC även kallad risktvåan.