Mindre version av Krekola Trafikskolas runda logotyp

Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar

Vart ansöker jag om körkortstillstånd?

Hos Transportstyrelsen ansöker du om detta. Där fyller du i en hälsodeklaration och sedan tas den emot digitalt. Du skall även göra en synundersökning som komplement till ansökningen.

Jag har aldrig kört bil förut, kan jag börja hos er ändå?

Självklart kan du det, vi har många elever som aldrig suttit bakom ratten innan. Vi börjar då lektionen på en lugnare plats utan trafik och lär dig från början.

Har ni intensivutbildning?

Ja, det har vi. Vi skräddarsyr din utbildning utifrån dina förkunskaper och önskemål. Var ute i god tid när du vill boka din intensivutbildning.

Kan jag ta körkort för automatväxlad bil hos er och vad innebär det?

Ja, du kan genomföra din utbildning hos oss med automatväxlad bil om så önskas. Utbildningen är densamma förutom att det innebär att du inte behöver lära dig att växla. Du kommer då att få ett villkor på ditt körkort som innebär att du endast får köra automatväxlad bil. Kika gärna in sidan Automat eller Manuell?

Vad händer det om jag behöver ta fler körlektioner än de som ingår i mitt startpaket?

Räcker inte lektionerna i ditt startpaket så kan du köpa till extra lektioner till ordinarie pris.

Vad händer om jag inte utnyttjar alla körlektioner i mitt paket?

Det är förstås inte enkelt att på förhand veta hur många körlektioner du kommer att behöva. Därför betalar vi alltid tillbaka outnyttjade körlektioner.

Behöver vi förbereda något innan vi går handledarutbildningen?

Nej, det finns inga krav på förberedelser. Se till att anmäla er till en kurs i god tid och ta med giltig legitimation.

Måste även eleven gå handledarutbildningen?

Ja, alla som ska övningsköra privat måste gå utbildningen. Både handledare och elev. Utbildningen är giltig i 5 år och du som gått utbildningen kan under den perioden koppla till nya handledare/elever senare om du skulle behöva det.

Är jag försäkrad vid en eventuell olycka?

Ja, du är försäkrad genom den trafikförsäkring som finns för övningsbilen.

Kan jag byta lärare?

Självklart ordnar vi detta. Var inte rädd för att kontakta oss på kontoret kring detta. Det är viktigt att kemin stämmer mellan lärare och elev.

Vad innebär en "utbildningskontroll"?

Den så kallade utbildningskontrollen är ett sätt att kvalitétsäkra din körutbildning genom att du får köra en lektion med någon av våra utbildningsledare som sen ger dig både positiv och negativ kritik. Detta är mycket värdefullt inför det riktiga körprovet, inte minst för att du blir bedömd av någon annan än din vanliga trafiklärare.

Följer trafikläraren med när jag kör upp?

Du väljer själv om du vill ha med din lärare i baksätet under ditt körprov. Vissa blir mer nervösa av att ha fler i bilen och andra kan se det som en trygghet.

Kan jag få förlängd tid eller muntligt kunskapsprov?

Ja, det kan man få. Det krävs att du har ansökt och blivit beviljad detta i förväg. Fråga oss på trafikskolan om detta så får du hjälp med ansökningshandlingarna. Tänk på att säga till om detta i god tid då det kan ta lite tid att få ansökan godkänd.

När ska jag börja övningsköra hos er?

För att få den effektivaste utbildningen ser vi gärna att du tar någon lektion tidigt i din utbildning. Din handledare får mer än gärna följa med i baksätet på lektionerna. På det viset får ni samma information och tips på övningar som ni sedan kan öva på själva hemma.

Hur lång tid tar det att få sitt körkort?

Det här varierar ju såklart men kör man väldigt intensivt under 2-3 veckor så kan man vara färdigutbildad. Sen är det svårt att säga när det finns provtider på trafikverket. Vi gör alltid vårt yttersta för att få dina prov sammankopplade till slutet av din utbildningsplan. Dem flesta elever har dock inte så bråttom utan brukar hålla på i 2-6 mån. Det gör att man får mer tid att hinna träna hemma med sin handledare mellan körningarna på trafikskolan.

Måste jag gå handledarutbildning för att få övningsköra på motorcykel?

Nej, på Mc räcker det med att handledaren uppfyller dem krav som finns och ansöker om att få handledarskap hos Transportstyrelsen.