Ring oss 016 - 13 95 00 – Maila – Krekolas Trafikskola AB, Järntorget 6
Mindre version av Krekola Trafikskolas runda logotyp

Släputbildning

Körkort för personbil med tungt släp

Hur går man tillväga?

Välkommen till oss på Krekolas Trafikskola om du behöver hjälp med din släputbildning. Hos oss får du den hjälp du själv behöver för att nå ditt mål och den behörighet du önskar! Vi har specialutbildad och kunnig personal inom detta område!

För att få en så kostnadseffektiv och snabb utbildning som möjligt är det viktigt att du som elev berättar om dina förkunskaper och förutsättningar. Vi anpassar därefter utbildningen så att vi når de mål och kunskaper som du behöver.

Vi hjälper till med utbildningen och bokar prov till dig. Det går även bra att hyra vårt ekipage när det är dags för körprov.

Är du osäker på om du behöver BE-körkort eller utökat B-körkort?
Nedan förklarar vi skillnaden på dessa behörigheter.

Be-körkort

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3,5 ton och en eller flera släpvagnar kopplade till bilen, om släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte är över 3,5 ton.

För att skaffa dig BE-behörigheten så krävs det att du har ett giltigt körkortstillstånd. Kunskapsprov som visar att du har de teoretiska kunskaperna samt ett körprov som visar att du kan hantera fordonet i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken.

Kunskapsprovets innehåll

Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

  • fordonskännedom och manövrering     
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar

Körprovet består av:

  • säkerhetskontroll
  • särskilda manöver
  • körning i och utanför tätort.

Utökat b-körkort

Fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är över 3,5 ton men inte mer än 4,25 ton.

Utökad B-behörighet är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden ligger i att du med utökad B kan dra tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B-körkort.

Körprovet för utökad B (B96) består av

  • säkerhetskontroll
  • körning i och utanför tätort

Under körprovet för utökad B bedöms särskilt din manövrering av fordonskombinationen, t ex backning. Du ska bland annat kunna använda rätt växlings- och bromsteknik, kunna planera din körning och ha uppmärksamhet på annan trafik med hänsyn till det utrymme fordonskombinationen kräver.

Kika in vår prislista för släp­utbildningen

Covid-19

Med tanke på den rådande situationen med Covid-19 vill vi vara extra tydliga med att vi tar detta på största allvar och alltid följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer. Vi har vidtagit en rad åtgärder i enlighet dessa rekommendationer.

Läs mer här